piątek, 26 czerwca 2015

Magii wachlarzyków ciąg dalszy...

Pierwszy zestaw dla Kasi jasnowłosej w kolorze złotym(nitka DMC Diamant złota), niestety na zdjęciu wygląda bardziej jak srebrny...





Drugi zestaw dla ,,ciemnej" Kasi czarno-czerwony( czarna aida 20)


niedziela, 21 czerwca 2015

Niedzielne ciasto

Dzisiaj do kawy mamy ciasto marchewkowe zainspirowane przepisem z bloga http://kulinarnewyskoki.blogspot.com/2013/05/ciasto-marchewkowe-puszyste-i-wilgotne.html
Oczywiście dałyśmy jak zwykle zamiast mąki pszennej pomieszane: kukurydzianą, ryżową i jaglaną,






 orzechy nerkowca, suszone śliwki zamiast rodzynek, zamiast dyni melon charentais i olej kokosowy.



Upieczone wczoraj wieczorem, rano nie było już połowy. Jakie szczęście, że podwoiłyśmy ilość składników.





piątek, 19 czerwca 2015

Frywolitkowej biżuterii ciąg dalszy...

Wciągnęło mnie ostatnio robienie biżuterii frywolitkowo-koralikowej. Powstały więc takie drobnostki dla koleżanki (spóźnione imieninowe, ale zamówienie wpłynęło troszkę za późno), mam nadzieję że się spodobają.Zrobione z czarnego kordonka z czerwonymi koralikami, klasyczne połączenie kolorów, myślę że wygląda ciekawie





A tu dla odmiany dla dziewczynki czerwona Aida 20 połączona z szarymi i czerwonymi koralikami




Oczywiście nie mogło zabraknąć kolejnych corinek





A na koniec jeszcze prawie gotowa bransoletka, ta dla odmiany niebiesko-zielona, z przeźroczystymi koralikami których jakby troszkę nie było wiać, ale uwierzcie na słowo, że są...



poniedziałek, 8 czerwca 2015

Letnie ozdoby frywolitkowe

Zrobiło się ciepło, więc trzeba coś założyć na rękę. Powstały więc bransoletki dla moich panien. Pierwsze jak wiadomo zawsze są trochę eksperymentalne, ale chyba nie jest źle skoro się noszą...





I jeszcze coś dla mnie




niedziela, 7 czerwca 2015

Eksperymentalny sernik na zimno

Dziś na deser eksperymentalny ,,sernik" bez sera. Moja najstarsza córa alergiczka poprosiła o przysmak sezonowy z truskawkami. Ponieważ nie może jeść przetworzonej żywności zrobiłyśmy naszą własną wersję. Spód zrobiłyśmy z 4 białek ubitych z ksylitolem, dodałyśmy mak, wiórki kokosowe, łyżkę mąki ryżowej,żółtka i odrobinę bezglutenowego proszku do pieczenia, całość upiekłyśmy.      
                    



Na to dałyśmy masę z truskawek uduszonych z ksylitolem, z rozpuszczonym agarem i ubitymi jogurtami greckimi,do której wrzuciłyśmy pokrojone truskawki.






Na wierzchu oczywiście truskawki ułożone w artystyczny wzorek przez Kasię.


                   
  Smacznego............................